Kategoria Pierwsza strona, Tygodniówki Orkiszanki

Jeśli chodzi o dania obiadowe – zupy są bardzo wdzięczne do gotowania i do jedzenia.
Proste zupy orkiszowo – warzywne mogą powstać w 15 – 20 minut, a wrzucić do nich możemy wszystko co służy naszemu zdrowiu, domownicy nawet nie muszą być wtajemniczeni dokładnie w ich skład, jeśli wszystko zmiksujemy ;), czyli zrobimy zupę- krem.
Orkisz w nich może występować w różnej postaci np. mogą być zagęszczone 2 – 3 łyżkami orkiszowego grysiku tuż przed zakończeniem gotowania, mogą zawierać różne kasze lub orkiszowe płatki (od drobniutkiej po kaszę z całego ziarna, co da nam orkiszowy krupnik). Wreszcie możemy gotować od początku gotowania zupy 2 – 3 łyżki całych ziaren orkiszu, wymagają one jednak przynajmniej ok 30 min gotowania. Możemy np. gotować z ziarnami orkiszu fasolę, która tez wymaga dłuższego gotowania, a że gotuje się ona nawet dłużej niż ziarna – rozgotują się one bardziej. W przypadku warzyw gotujących się krótko, jeśli chcemy mieć zupę z ziarnami orkiszu, można dodać już wcześniej ugotowane i trzymane w lodówce. Oczywiście można też gotować ziarna orkiszu „na świeżo”, ale warzyw np. marchewki, pietruszki, nie kroić na kawałki lecz gotować w całości, wtedy będą się gotowały mniej więcej tyle czasu ile właśnie całe ziarna orkiszu.
Możemy dodać też zasmażkę z orkiszowej mąki (ja to wolę dodawać w takich przypadkach „prażonkę” i tego uczę na warsztatach) lub nadać takiej postnej (warzywno – orkiszowej) zupie wyraz dodając podduszoną cebulkę itd. Zupy ugotowane na rosole mają też ciekawy smak. Możemy w tygodniu, gdy często mamy mniej czasu, skorzystać z rosołu, który ugotowaliśmy w weekend i trochę nam zostało.
Do zup możemy dodawać hildegardiańskie przyprawy (bertram, galgant, gałkę, macierzankę, hyzop – ten musi się trochę w zupie pogotować ) lub też inne, które szczególnie mamy zalecone przy naszym schorzeniu, słabości, lub które mają nadać jakiś swoisty smak danej zupie – np. troszkę czosnku, mielonych goździków itd). Na końcu jeszcze wzbogacamy wartość zupy zieleniną.
Zupy dają nam wiele energii, wnoszą w kuchnię smaki i zapachy, a jako delikatny, gotowany posiłek nadają się w praktyce równie dobrze na obiad, jak i na śniadanie czy kolację.

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz