Kategoria Blog kulinarny - Monika Walczak, Pierwsza strona, Bez kategorii

„Te ciasteczka przepędzą wszelką gorycz z twojego serca, nadadzą pokój twemu usposobieniu, otworzą ci serce i pięć twoich zmysłów, sprawią że twój nastrój będzie pogodny, oczyszczą narządy zmysłów i zmniejszą w tobie wszelkie szkodliwe soki (noxi, mali, infirmi humores) oraz dostarczą twej kwi dobrego składu soków, sprawią, że będziesz sprawny, silny i wesoły” – św. Hildegarda z Bingen. Po takiej rekomendacji ręce same biorą się do pracy.

Składniki na małą porcję (jeśli chcemy więcej, trzeba podwoić wszystkie składniki): 200g mąki orkiszowej (plus odrobina do podsypywania ciasta), 125g masła (można użyć klasycznego śmietankowego albo kokosowego), 70g surowego cukru trzcinowego, 100g zmielonych migdałów bez skórki (czasem można kupić gotową mąkę migdałową), 1 łyżkę zmielonego cynamonu, na czubek łyżki gałki muszkatołowej i goździków, 1 jajko i szczypta soli.

Mąkę wysypujemy do miski, wrzucamy miękkie, pokrojone w kawałki masło, dodajemy cukier, migdały, jajko i przyprawy. Siekamy wszystko skrobakiem do ciasta lub nożem tak, aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie wyjmujemy wszystko na blat i lekko rozcierając, zagniatamy szybko miękkie, elastyczne ciasto, podsypując je delikatnie mąką. Zbite w kulę wkładamy na pół godziny do lodówki. Jeśli nie mamy czasu możemy ominąć leżakowanie w lodówce i utoczyć z ciasta małe kuleczki a następnie spłaszczyć je np. tłuczkiem do mięsa – postawą wtedy ładne wzorki. Jeśli jednak zależy nam na płaskich wykrawankach (gwiazdkach, serduszkach…), poręczniej będzie je wykonać na stężałym w chłodzie cieście.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem w temperaturze 180-200 stopni przez około 20-25 minut.

Te ciasteczka można jeść przez cały rok, moja córka i ja je uwielbiamy, czasem dodaję do nich jeszcze łyżeczkę galgantu, ku pokrzepieniu serc. Masło kokosowe lubię też wetrzeć w spierzchnięte dłonie – działa jak balsam.

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz