Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Święta Hildegarda często wspomina o rabunkowej względem natury gospodarce człowieka, zachęcając nas do odpowiedzialności i współdziałania. Prowadząc kuchnię wg Jej zaleceń, musimy uwzględniać – poza walorami zdrowotnymi – sezonowość i lokalność produktów. To kuchnia, która nakłada na nas obowiązek bycia człowiekiem gospodarnym, który kupuje mądrze, żywności nie wyrzuca, potrafi zagospodarować nadwyżki i dzieli się jedzeniem. Dziś o cukinii – warzywie, które szybko przerasta i którego w sierpniu bywa za dużo. Letnie siostry tak chwalonej przez św. Hildegardę dyni: cukinia (zwana też kabaczkiem) i patison, są lekkostrawne, niskokaloryczne, nie odkładają się w nich metale ciężkie, odkwaszają organizm i ułatwiają trawienie. Co można z nich zrobić?

Składniki na tartę:

  • 2 nieubite szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szczypta soli,
  • pół kostki (125 g) schłodzonego masła,
  • 3 łyżki tartego, żółtego sera (parmezan, bursztyn),
  • 1 jajko.

Składniki na farsz:

  • 2 duże cukinie (może być dynia, kabaczek a nawet marchew – wtedy polecam podkręcić jej smak kozieradką i kuminem),
  • po 1 łyżeczce bertramu i macierzaki,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wykładamy dno i boki formy, odcinamy zwisające resztki ciasta, Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodowki na pół godziny. Potem podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli jest wodnista przekładamy na sitko i odciskamy. Cebulę kroimy drobno. Na patelni topimy masło, dodajemy cebulkę, smażymy aż zmięknie. Wtedy dodajemy cukinię i dusimy na średnim ogniu bez przykrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietaną ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Farsz z cukinii rozkładamy na podpieczonym cieście, zalewamy masa jajeczną i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni aż się zetnie i zapiecze. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

A oto pozostałe przepisy z cukinii w kuchni św. Hildegardy:

  • Placki z cukinii (z mąką kasztanową i dyptamem) – KLIK
  • Kwiaty cukinii (w cieście piwnym, ale można też zrobić w naleśnikowym) – KLIK
  • Ketchup z cukinii (czyli sos z warzyw korzeniowych) – KLIK
  • Makaron z cukinii – KLIK
  • Wegański makaron z cukinii (z sosem i posypką vege) – KLIK
  • Zapiekanki z cukinii – KLIK
  • Sznycel z cukinii (w panierce z ciecierzycy) – KLIK
  • Zupa z cukinii (na jagnięcinie,ale można też zrobić wersję vege) – KLIK
  • Na szybko przesmażka z cukinii – KLIK
  • Sałatka z cukinii (kabaczków, patisonów) – KLIK
  • Roladki z cukinii (i fenkułu) – KLIK
Ostatnie Wpisy
Wyświetla 2 komentarzy
  • Iwona
    Odpowiedz

    Bardzo dobra propozycja na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Do cukinii dodanie macierzanki ,która jest mocno wyczuwalna zmieniło smak potrawy i nie wszystkim to odpowiadało . Ja lubię takie zestawienia.Dziękuję za przepis.Iwona

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz