Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Przepis na szybkie wielozbożowe bułeczki (orkiszowo-żytnio-owsiane) podawałam post wcześniej. Dziś pokażę jak zrobić z nich wegetariańskie orkiszowe burgery.

Składniki: 3/4 szklanki dobrze opłukanego ryżu orkiszowego, 1 łyżeczka masła klarowanego, 1 cebula, 20 dag twarogu, 1 wiejskie jajko, przyprawy do smaku: sól kamienna, pieprz kubeba, bertram, macierzanka, orkiszowa bułka tarta, woda lub bulion warzywny, olej słonecznikowy i/lub masło klarowane do smażenia.

Łyżeczkę masła klarowanego rozpuszczamy w garnku, szklimy na nim cebulę. Dodajemy orkisz, chwilę razem smażymy, następnie rozprowadzamy bulionem i gotujemy aż orkisz zmięknie i będzie suchy. Studzimy. Twaróg zgniatamy widelcem, dodajemy do niego jajko, ugotowany ryż orkiszowy i przyprawy. Masę wyrabiamy ręką (w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej). Nastęnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy w bułce z plasterkiem koziego sera i sałatą „ugotowaną” w ziołowo-czosnkowej marynacie. Całość możemy spiąć patyczkiem do szaszłyka. Wszystkiego smacznego!

PS. Marynatę do sałaty robię wrzucając do połowy szklanki oleju słonecznikowego 1 zgnieciony ząbek czosnku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki pieprzu kubeba i bertramu, zioła (do wyboru: bazylia, cząber, pietruszka, koper, mięta, szczypior, hyzop, najlepiej świeże), 1 łyżkę przegotowanej wody i trochę soku z cytryny do smaku. Mieszam i polewam liście sałaty.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz