Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Lekkostrawna, prozdrowotna mąka kasztanowa idealnie nadaje się do wyrobu bezglutenowego makaronu.

Składniki: 1,5 szklanki mąki kasztanowej i 2 jajka (najlepiej od kur z tradycyjnego chowu) plus trochę mąki do podsypywania ciasta (jeśli dodatkowo dodamy 1 łyżkę dobrej jakości kakao powstaną nam czekoladowe kluski uwielbiane przez dzieci).

Z rozbełtanego jajka i 1 szklanki kasztanowej mąki zagniatamy elastyczne i w miarę twarde ciasto, stopniowo dodając resztę mąki. Zbijamy je w kulę i odstawiamy na kwadrans – pół godziny, żeby „odpoczęło”. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek, aby nie przyklejał się do blatu podsypujemy go mąką w trakcie wałkowania (orkiszową lub kasztanową, jeśli makaron ma być całkowicie gluten free). Teraz z cienkiego placka możemy wykrawać łazanki albo tagliatelle (warto posłużyć się maszynką do makaronu). Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek na chwilę (minutę – dwie), po której makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Możemy go jeść z dowolnym sosem lub zupą rekomendowaną przez św. Hildegardę. Ma pyszny lekko orzechowy, słodkawy smak.

Przepis pojawił się również w styczniowym numerze „Filarów zdrowia” – zachęcam do lektury i prenumeraty.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz