Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

W sobotę 9 kwietnia 2016 roku w Lublinie odbyło się sympozjum ORDO VIRTUTUM. ŚW. HILDEGARDY Z BINGEN CAŁOŚCIOWA WIZJA ZDROWIA.

Jako hildegardiańska fotografka kulinarna i kucharka terapeutyczna poprowadziłam wykład o kuchni naszej Świętej. Przekonywałam, że od liczenia kalorii i śledzenia tabeli witamin ważniejsza jest wiedza o naturze pożywienia. Postawiłam tezę, że traktowanie kuchni św. Hildegardy jako wyłącznie orkiszowej jest dużym zubożeniem, prześledziłam spis warzyw, owoców i orzechów polecanych przez naszą Świętą. Mam nadzieję, że udało mi się przekonać Słuchaczy, że jest to kuchnia piękna, przywracająca i egalitarna: również dla dzieci, tradycjonalistów i osób z alergią, w której dobre rozeznanie i właściwa miara (umiarkowanie) są filarami.

Wszystkim obecnym bardzo dziękuję za uwagę. Dziękuję również pozostałym Mówcom, że zabrali mnie na szerokie wody duchowości św. Hildegardy a Organizatorom, że podjęli wyzwanie i mnie do wyzwania zmobilizowali.

Slajdy z mojego wystąpienia można obejrzeć na moim blogu mimo-za.blogspot.com wpisując w okienko wyszukiwania – kuchnia Hildegardy.

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz