Kategoria Pierwsza strona, Tygodniówki Orkiszanki

No i wreszcie trzeba napisać o jajkach. Jeśli kawałek wakacji na wsi, to koniecznie – wiejskie jajka !!!
Nawet jeśli dziadkowie, ciocia, wujek nie maja już swojej krowy (kózki, owieczki..), to najczęściej mają kilka wolno biegających kurek – i o to chodzi ! 🙂

Jajka są cennym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych ( np. wartościowych białek, kwasów omega-3), ale w obecnym czasie niestety wiele osób spożywa jaja kur fermowych, co powoduje uczulenie na nie. Często wystarczy odstawić jedynie białko i cieszyć się np. żółtkiem ugotowanym na półmiękko do orkiszowego chleba, bułki, czy np. jakiejś zupy – żurku, pokrzywowej. Białko jajka nie posiada zbyt wielu składników odżywczych. Jest to odpowiednik wód płodowych u ssaków, ochrona, by się kurczaczkowi nic złego nie stało. Kto więc nie nabył uczulenia, może cieszyć się wiejska jajecznicą, omletem, ciastem dodatkiem wiejskich jajek.

Niech wakacyjny pobyt na wsi zostawi nam radosne i smaczne wspomnienia, czego serdecznie wszystkim życzę i …sama znów jadę na wieś 🙂

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz