Kategoria Blog kulinarny - Monika Walczak, Pierwsza strona, Bez kategorii

Łatwa w przygotowaniu, dobra na krew i cerę, polecam. Buraki wkładam do piekarnika zwykle przy okazji pieczenia mięsa albo dyni, tak jest ekonomiczniej. Pamiętajcie też, że ziele macierzanki należy zawsze gotować z potrawą. A teraz do dzieła!

Składniki: 3-4 buraki i tyle samo ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu, 3-4 łyżki suszonego ziela macierzanki, 2 łyżki odszumowanego miodu i 2 łyżki octu winnego, sól kamienną do smaku.

Buraki zawijamy w folię aluminiową (każdy z osobna) z ząbkiem czosnku i tymiankiem (lub rozmarynem). Pieczemy godzinę w 150 stopniach, następnie chłodzimy. Buraki obieramy (najlepiej w gumowych rękawiczkach) i kroimy w kostkę lub słupki. Odparowujemy na patelni wraz z miodem, octem winnym i macierzanką, przyprawiamy solą. Zjadamy na ciepło.

Tak przygotowaną sałatkę możemy też zblendować i zjadać jako dodatek do dania głównego albo na kanapce. Sałatka z buraka i macierzanki świetnie smakuje również z kozim serem. Spróbujcie a sami się przekonacie.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz