Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

W przepisie na kluski leniwe ziemniaki zastąpcie dynią – zyskacie kolor i zdrowie. Do zabawy z ciastem kluskowym zaproście też dzieci.

Składniki: 250g twarogu, 1 jajko,1.5 – 2 szklanki białej mąki orkiszowej, pół szklanki dyniowego pure, pół łyżeczki soli.

Dynię obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i zgniatamy widelcem. Możemy też upiec w piekarniku do miękkości i zblednować.

Twaróg miksujemy, mielimy w maszynce albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków (jeśli jest miękki wystarczy zgnieść go dobrze widelcem). Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto, powinno być zwarte, elastyczne i miękkie. Jeśli lepi się do rąk – dodajemy więcej mąki. Dzielimy je na nieduże kawałki, rolujemy go na długie, wąskie wałki, podsypując mąką. Kroimy na małe ukośne kluseczki.

Gotujemy gar osolonej wody, wrzucamy kluski na wrzątek uważając by się nie posklejały i nie przywarły do dna. Podgrzewamy intensywnie do ponownego zagotowania wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 4 minuty od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je na talerz łyżką cedzakową. Dobrze jest je skropić oliwą lub stopionym masłem, żeby się nie posklejały.

Wszystkiego smacznego!

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz