Dieta św. Hildegardy nie wyklucza celiaków, oto propozycja na ciasto z bakaliami dla osób na diecie bezglutenowej. Jest zrobione wyłącznie z mąki kasztanowej, jako że kasztany jadalne – według naszej Świętej – są tym wśród drzew, czym koper włoski wśród bylin, czy orkisz między gatunkami zbóż: stanowi stuprocentowo zdrową roślinę – od korzenia aż po sam czubek. Można zrobić z nich słodki krem z dodatkiem wanilii (i w takiej postaci smakują mi najbardziej), a kupując mąkę kasztanową ugotować kasztanowy budyń lub wypiec włoskie ciasto, jak w przepisie poniżej.
Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki kasztanowej Sunvita (200g), 1 szklanka wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, szczypta soli kamiennej, bakalie: skórka z jednej pomarańczy, kandyzowane wiśnie, migdały (można dodać również orzechy włoskie a nawet doprawić gałązką rozmarynu). Orzechy i płatki migdałów można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni dla wydobycia aromatu.
Mąkę miksujemy z wodą, aż powstanie gładkie ciasto, dodajemy 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i część bakalii (resztą posypiemy wierzch ciasta przed upieczeniem). Dokładnie mieszamy i wylewamy na formę wysmarowaną olejem. Ciasto nie powinno mieć więcej niż 2 cm grubości. Wierzch posypujemy resztą bakalii, ziołem i lekko skrapiamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stp.
Najsmaczniejsze na gorąco z dodatkiem świeżej ricotty.