Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Dobre i tanie źródło białka oraz błonnika – fasola „dobra dla zdrowych i silnych ludzi, choć spożywana przez chorych bardzo im nie zaszkodzi” (jak pisała w dziele PHYSICA św. Hildegarda). Aby ułatwić trawienie fasoli używamy podczas jej gotowania ziół o właściwościach przewiwwzdymających (koper włoski, kumin, ziele angielskie, listek laurowy) i miękką, dobrze rozgotowaną miksujemy na krem.

Składniki:

  • 2 filiżanki czerwonej fasoli (ziele angielskie, liść laurowy, koper włoski dodane do jej gotowania),
  • czerwona cebula, olej lub masło klarowane do przesmażenia,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej z orzechów włoskich lub konopi siewnych do polania, sok z cytryny do smaku,
  • surowy mak do posypania.

Fasolę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na minimum 12 godzin (dobrze jest w trakcie wymienić wodę). Następnie gotujemy ją do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i koprem włoskim (ten ostatni wyeliminuje wzdęcia), soląc pod koniec gotowania.

Cebulę (najlepiej czerwoną) kroimy w kostkę i szklimy na oleju lub maśle klarowanym.

Odcedzoną i lekko przestudzoną fasolę blendujemy z przesmażoną cebulką i dodatkami (przyprawy, olej, sok z cytryny), posypujemy makiem, polewamy zimnotłoczonym olejem. Dodatek oleju czy masła klarowanego jest bardzo wskazany dla osób o niskim nawilżeniu, ponieważ fasola ma właściwości wysuszające.

Podajemy z bułeczkami lub na chlebie orkiszowym. Smacznego!

Ostatnie Wpisy
Wyświetla 3 komentarzy
  • Thomas
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł, takiej pasty jeszcze nie jadłem. Z chęcią spróbuję. 🙂

  • agnieszka
    Odpowiedz

    ciekawa propozycja , myślę że fajnie będzie smakować z chlebem w jajku. Spróbuję tak zrobić 🙂

    • Monika Walczak
      Odpowiedz

      Proszę dać znać jak smakowało:) Na zdrowie 🙂

Zostaw komentarz