Na pożegnanie sezonu, bo powoli królują już dynie, fasola, buraki…
Składniki:
- kilka kiści winogron (najlepiej czerwonych bez pestek),
- 2 łyżki octu balsamicznego (np. malinowego),
- 3 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 szczypty surowego cukru trzcinowego,
- 1 i pół łyżeczki nasion fenkułu (koper włoski),
- kilka kul mozzarelli (może też być burrata z bawolego mleka),
- pęczek świeżej mięty (lub czerwonej czy zielonej bazylii),
- pół łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy.
Marynatę robimy wrzucając do słoika: olej, ocet, sól, cukier, uprażony i zmiażdżony fenkuł (nasiona kopru włoskiego). Zakręcamy słoik i wstrząsamy do połączenia składników.
Winogrona nadziewamy na patyczki (po 6-7 na każdym) i smarujemy je marynatą (reszta marynaty będzie potrzebna potem). Tak przygotowane pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony na grillu lub dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Podajemy z kulami mozzarelli (burratę można rozerwać), posmarowanej marynatą, całość posypujemy miętą i ewentualnie zmiażdżonym koprem. Bardzo ciekawy smak.