Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Na pożegnanie sezonu, bo powoli królują już dynie, fasola, buraki…

 

Składniki:

  • kilka kiści winogron (najlepiej czerwonych bez pestek),
  • 2 łyżki octu balsamicznego (np. malinowego),
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 szczypty surowego cukru trzcinowego,
  • 1 i pół łyżeczki nasion fenkułu (koper włoski),
  • kilka kul mozzarelli (może też być burrata z bawolego mleka),
  • pęczek świeżej mięty (lub czerwonej czy zielonej bazylii),
  • pół łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy.

 

Marynatę robimy wrzucając do słoika: olej, ocet, sól, cukier, uprażony i zmiażdżony fenkuł (nasiona kopru włoskiego). Zakręcamy słoik i wstrząsamy do połączenia składników.

Winogrona nadziewamy na patyczki (po 6-7 na każdym) i smarujemy je marynatą (reszta marynaty będzie potrzebna potem). Tak przygotowane pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony na grillu lub dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

Podajemy z kulami mozzarelli (burratę można rozerwać), posmarowanej marynatą, całość posypujemy miętą i ewentualnie zmiażdżonym koprem. Bardzo ciekawy smak.

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz