Prawdziwa gratka dla tych, co się korkują – ciasteczka z otrębami i nasionami babki płesznik (pomocne w zaparciach i zapaleniu jelita grubego). To spory dowóz błonnika, należy więc pamiętać, by zwiększyć ilość wypijanej wody – na każdy otrębusek minimum dodatkowe pół szklanki. Polecam zjadać jeden – dwa dziennie. Pysznie smakują przełożone kozim serkiem i zagryzane malinami albo borówkami.
Składniki suche:
- 300 g otrębów orkiszowych,
- 2 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych,
- 2 łyżki czarnego sezamu,
- 2 łyżki nasion babki płesznik,
- 1 płaska łyżeczka soli bez antyzbrylaczy,
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej,
mokre:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 1 całe jajko i 2 żółtka od kur z naturalnego chowu,
- 100 g masła (można użyć płynnego klarowanego lub kokosowego),
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej.
do podania:
- ser kozi i owoce: malina, borówka (również brusznica), wiśnia, jeżyna.
Składniki suche wymieszaj w dużej misce, dodaj składniki mokre i wymieszaj. Z masy formuj okrągłe płaskie ciastka, ściskając je w kulkę i spłaszczając na blacie, wilgotną dłonią. Dobrze się zlepiają, wychodzi około 20 sztuk. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka 20 minut.
Przestudzone możesz przełożyć kozim serkiem. Zjadaj jeden – dwa dziennie.