Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Prawdziwa gratka dla tych, co się korkują – ciasteczka z otrębami i nasionami babki płesznik (pomocne w zaparciach i zapaleniu jelita grubego). To spory dowóz błonnika, należy więc pamiętać, by zwiększyć ilość wypijanej wody – na każdy otrębusek minimum dodatkowe pół szklanki. Polecam zjadać jeden – dwa dziennie. Pysznie smakują przełożone kozim serkiem i zagryzane malinami albo borówkami.

Składniki suche:

mokre:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 całe jajko i 2 żółtka od kur z naturalnego chowu,
  • 100 g masła (można użyć płynnego klarowanego lub kokosowego),
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej.

do podania:

  • ser kozi i owoce: malina, borówka (również brusznica), wiśnia, jeżyna.

Składniki suche wymieszaj w dużej misce, dodaj składniki mokre i wymieszaj. Z masy formuj okrągłe płaskie ciastka, ściskając je w kulkę i spłaszczając na blacie, wilgotną dłonią. Dobrze się zlepiają, wychodzi około 20 sztuk. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka 20 minut.

Przestudzone możesz przełożyć kozim serkiem. Zjadaj jeden – dwa dziennie.

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz