Kategoria Pierwsza strona, Tygodniówki Orkiszanki

Teraz to już czas troszkę pomyśleć o świątecznym (a wcześniej jeszcze – o wigilijnym ) stole. Wiele produktów, które ceniła św. Hildegarda jest też tradycyjnie, od pokoleń obecnych w tym czasie na stołach. Jednym z nich jest mak. Mniszka pisała, że ziarenka maku uśmierzają świąd i przywołują spokojny sen, przy czym jedzone na surowo są lepsze i pożyteczniejsze dla człowieka, niż po ugotowaniu.

Świetnych, świątecznych, makowych przepisów jest bardzo dużo. Nie martwmy się, że są to głównie przepisy w których mak jest gotowany, pieczony. W końcu św. Hildegarda nie pisała, że wtedy mak jest nieprzydatny, tylko, że mniej… no cóż, trzeba się pogodzić. Zresztą kutię (z gotowanymi ziarnami orkiszu) możemy zrobić też z makiem surowym, podobnie jak krem/budyń do ciasta, do którego dosypiemy zmielony, surowy mak. Pamiętajcie też, że świetne budynie można robić na bazie mleka owsianego, migdałowego, orkiszowego, kasztanowego, ryżowego…, z dodatkiem klarowanego masła.

A gdy minie czas świątecznych pyszności i wróci „zwykła codzienność” pamiętajcie o przyjaznych nam właściwościach maku. Jeśli nie możecie zasnąć lub np. wasze dziecko jest nadpobudliwe, ma AZS (atopowe zapalenie skóry), ma świąd, drapie się – dajcie mu trochę surowego maku z jabłkiem przed zaśnięciem, a zadziała to przeciwhistaminowo, nasennie i uspokajająco.

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz