Kategoria Pierwsza strona, Tygodniówki Orkiszanki

Maj, to czas, w którym wszystko „się mai” i wiosna rozkwita. Młodziutkie ziółka mają siłę oczyszczania i wzmacniania swą zielenią naszych spragnionych organizmów. Święta Hildegarda daje nam do dyspozycji wiele roślin. Jedną z nich jest młodziutka, teraz, pokrzywa. Nie zaleca spożywania jej na surowo, lecz w formie gotowanej, a młoda, gotowana pokrzywa oczyszcza naszą krew. Możemy zrobić smaczną zupę z młodziutkich pokrzyw, ale roślinka ta smakuje w każdej potrawie warzywnej, czy raczej ziołowo – warzywnej, czy mięsno- ziołowo – warzywnej, albo tez z jajkiem…

Ostatnio robiłam farsz do pierogów z duszonej pokrzywy (wpierw podgotowanej z cebulka na wodzie, a potem duszonej na małym ogniu z niewielką ilością klarowanego masła – z cebulką i czosnkiem), z dodatkiem gałki muszkatołowej, soku z cytryny, drobnej, ugotowanej kaszy orkiszowej itd. Potrawa bardzo szlachetna w smaku.

Ale z pierogami trochę zachodu. Można robić potrawy znacznie prostsze np. omlet z takim właśnie nadzieniem z młodziutkiej, duszonej pokrzywy.

Aby w zupie, omlecie, czy jakiejkolwiek innej potrawie taka pokrzywowa „papka” nam smakowała, zrywajmy oczywiście te górne, młodziutkie listki, a nie te już skórzaste. Korzystajmy ze zdrowotnych zasobów i wszelkich uroków wczesnej wiosny !

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz