Kategoria Pierwsza strona, Tygodniówki Orkiszanki

Bardzo cennym źródłem białka są niewątpliwie ryby. Nie ukrywam, że trochę „migam się” od pisania o rybach, ze względu na paskudne zanieczyszczenie wód, w których
żyją, łącznie z metalami ciężkimi, którymi nieustannie nasiąka ich ciało. Ale cóż możemy zrobić? W takich czasach żyjemy. Pewną alternatywą, by móc spożywać niezwykle
cenne NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) z morskich stworzeń, jest np. spożywanie (niestety drogiego) tranu z kryla, który jest na początku łańcucha pokarmowego i „nie nazbierał” w sobie tylu
zanieczyszczeń, oczywiście pod warunkiem, że np. nie mamy alergii czy nadwrażliwości pokarmowej na skorupiaki (krewetki, kryla itd.).

A może ktoś ma znajomego, który prowadzi „przyzwoitą” hodowlę ryb. Wtedy może sobie też czasem przyrządzić jakąś smaczną, słodkowodną rybkę. Jeśli zaś chodzi o
ryby morskie, to ja np. czasem kupuję filety z oceanicznego dorsza.
Może po prostu wymienię kilka gatunków, które wskazała św. Hildegarda.
Dla zdrowych i chorych dobrym mięsem jest m.in. szczupak, lipień, płoć, okoń, sum.
Natomiast np. jesiotr „ma zdrowe mięso, którego spożywanie nie szkodzi zdrowym ludziom, za to u chorych wywołuje znaczne dolegliwości , ponieważ jest dla nich zbyt
pożywne.”
Spożywanie mięsa karpia „nie szkodzi zdrowemu człowiekowi, jednak choremu przynosi znaczną szkodę”.
Pstrąg „niespecjalnie nadaje się do spożycia dla ludzi chorych, aczkolwiek bardzo ich nie osłabia. Zdrowym nie szkodzi.”
Są też gatunki, których św. Hildegarda wyraźnie nam odradza. Takim jest np. lin „…przebywa przy dnie i przy brzegu. Odżywia się bardziej nieczystym niż czystym pokarmem i nie
nadaje się do spożycia ani dla ludzi zdrowych, ani dla chorych”. Podobnie spożywanie mięsa łososia „nie jest dla nikogo dobre, bowiem pobudza ono wszystkie złe soki,
jakie znajdują się w człowieku”.
To tylko niektóre z „rybnych” ciekawostek, jakich możemy od tej Świętej się dowiedzieć, gdyż miała ona dar głębokiego poznania natury różnych gatunków stworzeń. Podziękowania dla autora serwisu app entwickeln lassen za pomoc w opracowaniu artykułu.

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz