Resztki warzyw: cukinii, kabaczka, dyni, marchwi, selera, buraka, czerstwy chleb orkiszowy, niezużyte ziarna orkiszu lub żyta ugotowane wcześniej albo makaron orkiszowy – wszystko to można zapiec o omlecie i podać na wykwintną kolację lub niedzielne śniadanie.
Składniki:
- 4 jajka od kur z naturalnego chowu (chorym Hildegarda poleca upiec omlet na samych żółtkach),
- 1 mała cebula,
- resztki warzyw: dynia, cukinia, marchew, seler, burak (do wyboru), resztka chleba orkiszowego (może być czerstwy), ale też makaronu czy wcześniej ugotowane ziarna (żyta, orkiszu),
- zioła i przyprawy św. Hildegardy: do marchwi i selera polecam kumin i kozieradkę, do cukinii bertram i macierzankę, można też użyć mieszanki z selerem,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane,
- świeże zioła do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa myjemy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulę kroimy drobno, chleb w kostkę. Jajka mieszamy w misce z solą i pieprzem, opcjonalnie można dodać do nich 1 łyżkę mąki kasztanowej.
Na klarowanym maśle przesmażamy cebulkę i warzywa, dodajemy przyprawy. Jak zmiękną zalewamy masą jajeczną i trzymamy chwilę na ogniu aż się zetnie. Następnie przenosimy do piekarnika i dopiekamy 15 minut. Ważne by patelnia albo inne naczynie nie miało plastikowych elementów, które mogą się stopić.
Jeśli mamy gotowane warzywa (np. z rosołu), możemy pominąć etap smażenia, dzięki czemu danie będzie bardziej dietetyczne.