Kuracja gruszkowo-miodowa
Kuracja gruszkowo-miodowa jest jednym z najprostszych i najskuteczniejszych środków odtruwających według Hildegardy z Bingen.
Z tej cudownej możliwości oczyszczenia komórek i jelit każdy zdrowy człowiek powinien korzystać przynajmniej raz w roku lub co dwa lata.
Kuracja ta może być również pożyteczna w przypadku różnych innych dolegliwości. Bardzo dobre wyniki uzyskano np. przy zakwaszeniu organizmu, migrenie, zmęczeniu, problemach z trawieniem, bólach stawów i schorzeniach reumatycznych. W oryginalnym tekście Hildegardy czytamy:
„Jest to najwyborniejszy kleik, cenniejszy niż złoto, ponieważ przepędza migrenę, pomaga na krótki oddech, usuwa wszystkie zaburzone soki i w ten sposób oczyszcza człowieka, tak jak oczyszcza się garnek z pleśni.”
Przygotowanie
Świeże gruszki (ok. 1kg) pokroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki ugotować w wodzie na miękko. Odlać wodę i rozgnieść gruszki na mus.
Podgrzać trochę miodu (6 łyżek stołowych), dodać mieszankę z wszewłogi, korzenia galgantu, korzenia lukrecji oraz cząbru i dobrze wymieszać z musem gruszkowym.
Całość jeszcze raz krótko zagotować, rozlać do słoików i przechowywać w lodówce.
Stosowanie
1 łyżeczka rano na czczo
2 łyżeczki w południe po jedzeniu
3 łyżeczki wieczorem przed pójściem spać
Mus należ trzymać w ustach aż się ogrzeje i dopiero wtedy połykać.
Okres kuracji
Od 3 do 4 tygodni. W niektórych przypadkach (np. przy migrenie) dobrze jest powtórzyć kurację raz lub dwa razy, bez przerwy.
Kuracja miodowo-gruszkowa
• sanacja jelit, wzmocnienie odporności
• oczyszczenie substancji międzykomórkowej
• migrena
• zakwaszenie i złe soki
• odtrucie przy schorzeniach przewlekłych