Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Tarnina rośnie dziko na skraju naszych pól i lasów. Dawniej jej owoce były przekąską dla dzieci i pasterzy, dziś popadła w zapomnienie. Jednak w jednej z książek Yvette Salomon „Klasztorka kuchnia św. Hildegardy” znalazłam adnotację, że dereń jadalny i tarnina znajdują się na liście owoców rekomendowanych przez naszą Mniszkę. Postawowiłam więc zamieścić przepis na sok z tarniny. Zawiera witaminę C i działa ściągająco (przeciwbiegunkowo). Może spróbujecie?

Składniki: 2 kg owoców tarniny, 3 szklanki brązowego cukru trzcinowego, 3 litry wody.

Umyte owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na pół dnia. Sok odcedzić, zagotować i znowu zalać nim owoce, cały zabieg powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Na końcu odcedzony sok posłodzić i gotować przez 10 minut. Można go zapasteryzować na zimę.

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz