A teraz tradycyjna propozycja z orkiszem na słodko – kresowa kutia.
Składniki: 20 dag ziaren orkiszu, 15 dag maku, 5 dag orzechów włoskich i migdałów, wanilia, cukier trzcinowy, rodzynki (niekoniecznie), odszumowany miód (podgrzewamy go w ciepłej wodzie i zbieramy pianę, która powstała na wierzchu), 1/8 litra śmietanki.
Orkisz opłukać i ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Mak sparzyć wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo pod przykryciem, aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, osączyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać orzechy, wanilię, cukier i miód do smaku oraz śmietankę. Wyłożyć na szklaną salaterkę.
Można ją zrobić 2 dni przed Wigilią?
W chłodzie wytrzymuje kilka dni. Można też składniki przygotować wcześniej i połączyć na dzień przed zjedzeniem. Śmietankę, jeśli zdecyduje się pani ją dodać, koniecznie proszę wmieszać tuż przed podaniem. Smacznego 🙂