Farsz, oprócz orkiszowego ryżu, może zawierać pieczone kawałki dyni (jak na zdjęciu), jabłka, pigwy, buraki, ale można też przesmażyć pieczarki (boczniaki), a nawet dodać kurze mięso pozostałe nam z gotowania rosołu. Również zioła i przyprawy można dobrać do smaku i wg zaleceń św. Hildegardy, do dyspozycji mamy: bertram, galgant, macierzankę, kumin, kozieradkę, gorczycę, nasiona babki płesznik… Podchodźmy twórczo do hildegardiańskiej kuchni.
Składniki: 4 cukinie, 2 łyżki masła kokosowego (lub klarowanego, ewentualnie oleju słonecznikowego), 2 cebule dymki, 2 ząbki czosnku, pieczone warzywa (dynia, jabłko,pigwy, burak) przyprawy św. Hildegardy dobrane do smaku i dla zdrowia, natka pietruszki do dekoracji.
Dynie i jabłka obieramy, kroimy w cząstki i pieczemy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut, można je lekko skropić olejem i posypać odrobiną soli.
Gotujemy ryż orkiszowy (dobrze jest go namoczyć na noc w zimnej wodzie, a rano ugotować w świeżej wodzie do miękkości, odcedzić na sicie).
Cukinie kroimy na pół i łyżeczką wybieramy miąższ, który kroimy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy na nim poszatkowaną cebulę, dodajemy przyprawy, czosnek i miąższ z cukinii. Chwilę przesmażamy i mieszamy z kawałkami upieczonych warzyw.
Tak przygotowana masą wypełniamy połówki cukinii. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach (do miękkości), pod koniec odkrywając.