Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Prawdziwy wiejski kurczak zagrodowy ma twardawe mięso, dlatego po ugotowaniu na nim rosołu, mielę je. Z takiego mięsa można zrobić kotlety albo zapiec w cebulach.

 

Składniki:

  • 8 dużych cebul,
  • pół kilograma mięsa z rosołu,
  • 200g ugotowanych kasztanów jadalnych,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 50g tartego sera typu parmezan albo cheddar,
  • 1 łyżeczka macierzanki, pół łyżeczki bertram i na czubek łyżeczki galgantu, można też dać świeży tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Cebulę obieramy i obgotowujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Przecinamy je w poprzek w 2/3 wysokości. Górne części odkładamy w całości a dolne ostrożnie wydrążamy tak aby zostały 2-3 warstwy wierzchnie.

Mięso mielimy razem z białymi warzywami z rosołu (pietruszka, seler) i środkami z wydrążonych cebul oraz maronami (ugotowanymi, można kupić pakowane próżniowo – tutaj). Farsz doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.

Cebule faszerujemy mięsem, przykrywamy cebulową czapeczką i układamy w żaroodpornym naczyniu.

Śmietanę mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą, pieprzem  i polewamy nią cebule.

Całość zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.

Polecane Wpisy
Komentarze
  • Natalia
    Odpowiedz

    Koniecznie muszę spróbować, bo własnie takiego przepisu szukałam!

Zostaw komentarz