Wspaniały, sycący i zdrowy. Można go zrobić wyłącznie z mąki kasztanowej i migdałowego mleka, jednak z kakaem, lekko posłodzony (np. zdrowym cukrem kokosowym) jest jeszcze lepszy. Zimą zamiast kakao możemy dodać do niego korzenne przyprawy.
Składniki na budyń kasztanowy: 250ml mleka (również migdałowego lub kokosowego), 2 duże łyżki mąki z kasztanów jadalnych, 1 łyżeczka masła (można użyć kokosowego), na kasztanowo-korzenny dodatkowo: po szczypcie cynamonu, galgantu, goździków i gałki muszkatołowej, na kasztanowo-czekoladowy dodatkowo: 1 łyżeczka surowego kakao, 1 łyżeczka cukru (surowego trzcinowego lub kokosowego).
Mieszamy w garnku mleko i mąkę kasztanową (cukier, kakao lub przyprawy korzenne – jeśli wybraliśmy opcje bogatsze). Zagotowujemy, ciągle mieszając. Dodajemy masło kokosowe i gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszając. Przelewamy do miseczek i dekorujemy np. czipsami kokosowymi albo pieczonymi winogronami. Prawdziwie jesienny (przy)smak:)